Uitvaartverzekering

Let op: u kunt geen uitvaartverzekering meer afsluiten. De informatie op deze pagina is bedoeld voor als u deze levensverzekering al heeft. Het kan zijn dat uw uitvaartverzekering 'levenslange risicoverzekering' heet.

Met een uitvaartverzekering kunnen nabestaanden een uitvaart of crematie betalen. Bij overlijden van een verzekerde krijgt de begunstigde een bepaald bedrag. Als indexatie is meeverzekerd, verhogen wij iedere drie jaar het verzekerde bedrag.

Wat is het verzekerde bedrag?
U vindt op het meest recente polisblad of op de laatste verhogings- of winstdelingsbrief welk bedrag precies van toepassing is. Op het polisblad staat ook vermeld wie de verzekerde is. Staat er geen begunstiging vermeld? Dan geldt de standaard begunstiging volgens de aangegeven voorwaarden.

Aan wie keren wij uit?
Er zijn twee varianten mogelijk. Op het polisblad kunt u zien welke van toepassing is:

  • Als de eerste begunstigde een uitvaartondernemer is, én op het polisblad staat vermeld welke diensten zij garandeert, dan verzorgt deze onderneming de uitvaart of crematie (andere en/of aanvullende wensen in overleg). Als de aangewezen uitvaartonderneming toestemming geeft, mag dit ook door een andere uitvaartondernemer gedaan worden. In de meeste gevallen wordt deze toestemming verleend.
  • Staan de twee bovenstaande zaken niet op het polisblad? Dan ontvangt de eerste begunstigde een bedrag en regelt alles zelf.

Uitvaartverzekeringen vergelijken
Tarieven van uitvaartverzekeringen kunnen veranderen. Het is verstandig om regelmatig online uitvaartverzekeringen te vergelijken. U heeft de mogelijkheid om uw verzekering bij Nationaal Spaarfonds te beëindigen en bij een andere verzekeraar een nieuwe af te sluiten. Nationaal Spaarfonds biedt geen nieuwe uitvaartverzekeringen meer aan.

Let op: zorg er voor dat u bij de nieuwe verzekeraar bent geaccepteerd, voordat u uw uitvaartverzekering bij Nationaal Spaarfonds opzegt.

Verzekering wijzigen of beëindigen
Kiest u ervoor uw uitvaartverzekering bij Nationaal Spaarfonds te beëindigen? Dan krijgt u een bedrag. Dit heet de afkoopwaarde. Deze kunnen wij niet overdragen naar een andere maatschappij, maar wij kunnen deze wel overmaken naar uw bankrekening. U kunt ook stoppen met de premiebetaling en de verzekering premievrij door laten lopen.

Belangrijke informatie

  • De uitvaartverzekering loopt levenslang. Kinderen zijn tot hun 21-jarige leeftijd meeverzekerd (zowel thuis als uitwonend). Als u na deze leeftijd voor uw kind een nieuwe levenslange uitvaartverzekering wilt afsluiten, kan dat niet meer bij Nationaal Spaarfonds. Wij verkopen geen uitvaartverzekeringen meer.
  • Dekt de uitkering de kosten voor een uitvaart of crematie? Het is belangrijk dat u goed bekijkt of de dekking nog aansluit op uw actuele uitvaartwensen.

Wilt u meer informatie over uitvaartkosten en het sluiten van een (aanvullende) uitvaartverzekering? Ga dan naar de website van Monuta of bekijk en vergelijk de top 5 meest bekeken uitvaartverzekeringen.

Wilt u iets wijzigen?
Dat kan eenvoudig via een van onze digitale formulieren.

Belastinggevolgen

U heeft mogelijk recht op een kapitaalvrijstelling. Uw levensverzekering heeft vaak invloed op de inkomstenbelasting die u moet betalen. Welke belastingregels gelden, hangt af van de ingangsdatum van de verzekering. Op nn.nl/levensverzekering leest u meer over uw belastingaangifte en of u recht heeft op een vrijstelling. Tijdens de looptijd en bij de uitkering.

Overlijden melden
Is een verzekerde overleden? Wij wensen u veel sterkte met het verlies. Als er een dierbare overlijdt, moet u veel regelen. We helpen u dan ook graag als u vragen of opmerkingen heeft. Het overlijden van de verzekerde geeft u door via het digitale formulier overlijden.

Weten waar u aan toe bent
Het is belangrijk dat u weet wat Nationaal Spaarfonds voor u kan doen. Wij informeren u over uw producten, maar geven geen advies. Wilt u hulp bij het maken van financiële keuzes? Raadpleeg dan een financieel adviseur.

Meest gestelde vragen over kinderdekking

We verwachten een kindje, is ons kindje meeverzekerd?
Heeft u of uw partner een uitvaartverzekering met kinderdekking? Dan is uw kind al tijdens uw zwangerschap meeverzekerd. Dit wijkt af van de termijn die in de polisvoorwaarden staat. Wij geven hierdoor meer dekking. De zwangerschap hoeft u niet bij ons te melden. Uw kind moet wel na de geboorte door u worden aangemeld. Tot 21 jaar is uw kind dan meeverzekerd.

Hoe kan ik mijn kind aanmelden?
U kunt eenvoudig uw kind aanmelden via het online formulier. U dient een getekend verzoek dat de naam en geboortedatum van het kind bevat en een kopie van uw identiteitsbewijs als bijlage toe te voegen.

Hoe geef ik het overlijden van mijn ongeboren baby door?
Heeft u of uw partner een uitvaartverzekering van Nationaal Spaarfonds met een kinderdekking? Als uw kind tijdens de zwangerschap overlijdt, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Voor welk bedrag is mijn ongeboren kind meeverzekerd in mijn uitvaartverzekering?
Als uw kind tijdens de zwangerschap overlijdt, krijgt u de gemaakte begrafenis- of crematiekosten gedeeltelijk vergoed. Het maximum is de hoogte van het verzekerde bedrag van één van de verzekerde ouders. Dit wijkt af van de dekking die wij in de polisvoorwaarden noemen. Wij geven hierdoor een hogere dekking.

Mijn verzekering heeft geen kinderdekking, kan ik deze nog meeverzekeren?
Dit is afhankelijk van het tarief van de door u afgesloten verzekering. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op via het online formulier. Wij helpen u graag verder.